banner

banner

KONGSI RESEPI

RESEPI KARI IKAN PERIUK TANAH LIAT TANPA SANTAN @ KARI MAMAK


Bahan-bahan:
ikan Tenggiri berat 1/2 kg 
5 biji sayur bendi  
segenggam asam jawa - bancuh dengan 1.5 cawan air 
600 ml air
1 biji tomato - belah 6
1/2 cawan minyak
garam  atau (gunakan perasa pilihan ikut citarasa masing-masing)

Bahan tumis:
1 sudu besar halba
1 sudu besar jintan manis
2 biji bawang besar - hiris
15 ulas bawang putih - belah 2
5 tangkai daun kari - lurutkan daunnya
2 biji cili hijau - potong 2
2 biji cili merah - potong 2
2 biji tomato saiz besar - potong dadu

Bahan rempah:
3 sudu besar serbuk kari ikan
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu kecil serbuk kunyit

Cara-Cara
1) masukkan bahan tumis.tumis hingga wangi
2) masukkan bahan rempah (perlahankan api bagi pecah minyak)
3) Masuk ikan dan perasakan. Akhirnya siap.....







RESEPI LAMB SHANK 



BAHAN UTAMA
REMPAH NASI BERIYANI

LAMB SHANK (ORANG PANGGIL GEAR BOX)
KACANG GAJUS, KISMIS DAN TOMATO
5 BIJI BAWANG MERAH
3 BIJI BAWANG PUTIH
1/2 INCI HALIA
REMPAH 5 SEKAWAN


1.HIRIS BAHAN

2.TUMISKAN MEREKA BERSAMA-SAMA REMPAH 5 SEKAWAN TADI.

3.DAH NAIK BAU MASUKKAN LAMB SHANK YANG DAH DIPRESSURE COOKED KAN DULU SELAMA 30-40 MINIT.

4.DAH GAUL RATA MASUKKAN REMPAH BERIYANI TADI.

5.GAUL SAMPAI SEBATI DAN MASUKKAN AIR MENGIKUT SUKATAN DAN SETENGAH TIN SUSU CAIR. (BAGI TUJUAN PEKAT DAN BERLEMAK)
6. LETAK KICAP SIKIT UNTUK COLOUR SAHAJA.

SELESAI BOLEH DIMAKAN




RESEPI NASI DAGING DAN AIR ASAM


Nasi Daging 

Bahan-bahan

1 kg daging - potong kiub 
2 sudu besar rempah kurma
2 biji bawang besar-mesin
3 ulas bawang putih-meain
2 inci halia-mesin
3 setengah pot beras cap rambutan - cuci
1 biji bawang besar-hiris
3 ulas bawang besar - hiris
2 inci halia - hiris
4 sekawan (bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis, pelaga)
1 sudu besar butter untuk tumis
2 helai daun pandan - simpulkan
3/4 cawan susu cair
Daun pandan
Gula garam ikut suka

Cara-cara:
1) tumis bahan yang di mesin sehingga naik wangi dengan minyak masak

2) Masukkan butter dan daun pandan seterusnya bahan² yang di hiris

3) Masukkan beras dan masak seketika kemudian masukkan daging 

4) pindahkan didalam periuk nasi masuk daun pandan dan susu cair dan gula garam

5)siap untuk dimakan


Air Asam

1)cili Api 20 biji -mesin
2) Bawang besar 1 biji - hiris
3) Tomato 2 bini - hiris
4) belacan digoreng sikit (besar ibu jari) - mesin
5) Air Asam jawa ikut suka
6) limau kasturi ikut suka
7) gula dan garam ikut suka

Cara- Cara

1) campur semua bahan didalam cili yang di mesin
2) masuk gula garam dan siap untuk di makan